Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Двадесет година Одсека за софтверско инжењерство на ЕТФ-у

У Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржана је прослава двадесетогодишњице студијског програма Софтверско инжењерство Електротехничког факултета.

1716222684052У свечаној и пријатној атмосфери, уз пуно емоција, дипломирани и садашњи студенти из свих двадесет генерација сусрели су се са својим колегама и професорима. Многи од њих већ су изградили веома успешне каријере код нас и у великим светским ИТ компанијама. Зато није ни чудо што су бројне компаније помагале Одсек за софтверско инжењерство од оснивања па до данас, додељујући стипендије и награде најбољим студентима, као и вредну рачунарску опрему за модерне лабораторије.

1716222684112На свечаности је говорио Декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић, који је нагласио значај Одсека за софтверско инжењерство за развојни потенцијал Факултета и осврнуо се на доприносе ове струке другим техничким дисциплинама. Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић изнео је охрабрујуће статистичке податке о успешности студирања и великим перспективама за запошљавање студената Одсека за софтверско инжењерство. Професор Ђокић је рекао да се овај Одсек налази у самом врху високог образовања на нашем Универзитету.

1716222684083Затим је говорио проф. др Бошко Николић, шеф Одсека за софтверско инжењерство, који је подсетио присутне на велике доприносе колега који су градили темеље овог студијског програма, а који на жалост више нису међу живима, а то су проф. др Душан Велашевић, проф. др Боривој Лазић, проф. др Владимир Благојевић, мр Ласло Краус и мр Игор Анђелковић. Професор Николић је истакао значај сарадње са компанијама и научних доприноса дипломаца, од који је седморо већ докторирало на Електротехничком факултету, а још седморо на престижним светским универзитетима као што су MIT, EPFL, ETH Cirih, Imperial College London, Temple University (Philadelphia, Pennsylvania)…

На крају је говорила проф. др Јелица Протић, шеф Катедре за рачунарску технику и информатику. Катедра је носилац наставе на Одсеку за софтверско инжењерство и међу наставним особљем има 14 дипломаца овог Одсека, док је још шест запослено у Рачунском центру ЕТФ-а. Она је изнела податке о четири акредитације овог студијског програма, од којих је последња добијена у марту 2024. године и по којој се очекује упис 180 нових студената у школској 2024/25 години.

1716222684195Програм је водио проф. др Дражен Драшковић, један од припадника прве генерације уписане на Одсек за софтверско инжењерство 2004. године, истакавши посебан допринос декана Електротехничког факултета у време оснивања Одсека проф. др Бранка Ковачевића, као и наредних декана проф. др Миодрага Поповића, проф. др Зорана Јовановића, проф. др Мила Томашевића и проф. др Дејана Гвоздића. Од почетка рада до данас шефови Одсека за софтверско инжењерство били су проф. др Игор Тартаља, проф. др Драган Милићев, проф. др Мирослав Бојовић и проф. др Бошко Николић.

До сада је на Одсеку за софтверско инжењерство дипломирао 931 студент, а тренутно их активно студира 1004. У настави учествује 50 наставника и 35 сарадника, који преносе знања из преко 80 предмета, а у новој акредитацији уведени су и нови садржаји по препорукама водећих међународних организација ИЕЕЕ и АЦМ из области заштите података, дубоког машинског учења, управљања пројектима и предузетништва.

1716223153703Затим је уследила додела плакета и захвалница компанијама за посвећеност развоју Одсека за софтверско инжењерство, стипендирању студената и другим донацијама. Плакете су добиле компаније Ендава и Нордеус, док су захвалнице уручене представницима компанија ASEE Solutions, Axians Serbia, BE-terna, Comtrade Group, Decenter, ELSYS Eastern Europe, Ericsson, Eviden Southeast Europe, Foursquare Labs, Institut Mihajlo Pupin, IRITEL, LEVI 9 GLOBAL SOURCING BALKAN, LOGO, MERIT SOLUTIONS, Microsoft Development Center Serbia, PARAGRAF LEX, TELEGROUP, Telekom Srbija, TomTom, VAST.COM i Zühlke Engineering.

1716222684022Славље је настављено у пролећном амбијенту дворишта Капетан Мишиног здања, уз коктел и звуке џез-музичара квартета Цоттоннаилс Банд. Успешни млади ИТ стручњаци, представници министарстава, академских и научних институција, студенти и њихови професори, уживали су у репрезентативном простору Ректората и сусретима са новим и старим пријатељима и колегама, правећи планове о сарадњи на новим пројектима који ће допринети изврсности Одсека за софтверско инжењерство.

Извор: ЕТФ