Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Песници прикупљају новац за обнову Богородице Љевишке

Призрен: Задивљујуће фреско-сликарство Богородице Љевишке, задужбине краља Милутина, овековечено је и урезаним натписом на арапском „Зеница ока мога, гнездо је лепоти твојој“. Ту ванвременску лепоту вандали су настојали да уруше у мартовском Погрому 2004. Обнова светиње неопходна је на заштити још 350 квадратних метара оштећеног живописа.

freska-bogorodice-ljeviska-683x1024Досадашња рестаурација и конзервација 300 квадрата живописа споменика који је на Унесковој листи споменика, уређена је од донације Русије. Средства за обнову прикупљају и песници који су своје стихове објавили у књизи „Богородица Љевишка у песмама“.

„Љевишка везана, жицом кроз вене,

Христоносних векова, стоји и чека,

Васкрс времена „!

Да се врата краљевске Љевишке не затварају, већ да светиња буде стециште сабирања православаца и свих добронамерних људи предвођених Призренцима, потрудиле су се Лела Марковић и Радмила Кнежевић.

„То је наш начин да се одужимо месту одакле смо рођењем и коме се стално враћамо. У збирци је заступљен 91 песник. Они су своје предивне стихове посветили Љевишкој.То је молитвеник за њено трајање и чување ове велике светиње“, истиче Радмила Кнежевић, приређивач збирке „Богородица Љевишка у песмама“.

bogorodica_ljeviska_aps_484419026Звона Љевишке будила су младост Наде Хаџи-Перић, која је ту изјутрила године које су сада раздрагана али и тужна сећања.

„Љевишку треба да обиђе сваки Србин, поготову сада када од летос звона Богородице Љевишке позивају на литургију. Богородица Љевишка чува све нас и она је ту да чува наше Косово и Метохију, наш Призрен и да чува све нас који смио далеко од ње“, указује песникиња Нада Хаџи-Перић-

У књизи песама о Љевишкој Иван Степанович Јастребов подсећа на време Немањића, када су се градиле многе задужбине.

Милутиновој задужбини посветили су стихове и Дара Вучинић, Драгиша Бојовић, Милан Комненић, Слободан Ракетић, Перо Зубац, Бранкица Васић и други. Сви са жељом да и ми куповином збирке дамо својеврстан печат у обнови светиње о којој певају нове генерације призренских богослова.

Извор: РТС