Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Ускликнимо са љубављу Светитељу Сави

Београд/Сремски Карловци:Прослава Светог Саве, првог Архиепископа српског, почела је како то и приличи нашем народу Литургијама у црквама Српске

Sveti Sava 2018 1

Православне Цркве у земљи и расејању . У Београду Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је на сам дана празника 27. јануара 2018. године светом архијерејском  Литургију у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару.

Светој Литургији су присуствовали директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и његов помоћник др Марко Николић. Вероучитељ Предраг из Основне школе Свети Сава са Врачара довео је најмлађе Светосавце, који су својим dstl0115_3присуством улепшали богослужење, уз осталу децу коју су довели благочестиви родитељи. Оба хора Светосавског храма, мешовити хор Мокрањац и дечји хор Растко, торжественим појањем су украсила свету Литургију,

Надахнутом беседом све сабране духовно је оснажио ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић: -Врачар је место највећег страдања и место највећег васкрсења. Јутрос ако је неко дошао љут или нервозан, ако је неко у депресији или га муче неки проблеми, не смије да оде такав са овога мјеста, јер ово мјесто сведочи да нам смрт не може ништа. Из гроба се показао живот нетрулежним моштима Светога Саве. Такође, врло битно о.Гојко је поручио да треба радити оно што је испред тебе и ништа да ти не буде тешко. Ми смо прави Светосавци ако одавде одемо радећи оно нашта нас Бог призива. Који треба почети одмах данас. И тада ћемо бити најачи и најбољи и тада ће од овог народа може бити нека материја од које Бог може да направи нешто велико.dstl0065_1

Више хиљада верника је испунило крипту храма Светог Саве и приступуло светом причешћу и свечаном обреду ломљења славског колача, ставивши руке на рамена једни другима, сведочећи на тај начин јединство и саборност у Христу Господу Васкрсломе. Његова Светост је на крају свете Литургије, после беседе о Светом Сави, честитао славу свим Србима у отаџбини и расејању не заборавивши и оне који су се данас сабрали на Косову и Метохији у својим домовима и порушеним храмовима, црквиштима и згариштима.

image1

Министар просвeте, науке и техношког развоја Младен Шарчевић честитао је данас ученицима и просветним радницима школску славу Светог Саву.

Најважнија порука Светосавља  је да будемо честити и добри људи. Моја порука свим, пре свега ученицима и студентима је да шире мисију Светог Саве, рекао је министар Шарчевић обраћајући се на свечаности поводом школске славе у Трећој београдској гимназији.

Министар је истакао да је много тога учињено на унапређењу образовања, да следи још промена, али да верује да је Србија, када је реч о образовању, ухватила корак са развијеним светом.

DSC_0020У наставку дана у Влади Републике Србије министар Шарчевић је уручио Светосавске награде за допринос образовању. Поред осталог министар је рекао да ова награда има велику тежину и да одржава дух Светосавља који нам говори да се вреди борити да будемо најбољи. Истакао је да образовање треба да буде много боље, да се држава умножи а образовани млади људи да знање употребе на добробит своје земље а не да буде бежанија.

DSC_0043DSC_0077Увече по традицији Министарство просвете, науке и технолошког развоја је, у Народном Позоришту у Београду, организовало Светосавску Академију са бројним учесницима и уваженим званицама. На крају академије сви су у глас певали химну Светом Сави „Ускликнимо са љубављу Светитељу Сави„

Министар Вулин: Идући стазама Светог Саве не можемо да погрешимо

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом школске славе Свети Сава у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима. Том приликом, министар Вулин уручио је поклон пакет, 101 књигу у издању Медија центра „Одбрана“, директору Гимназије Радовану Ковачевићу.

DUS_2588Према речима министра одбране, обележавање Дана Светог Саве у свим нашим институцијама је још један доказ враћања традиције, али враћање и оном најбољем у традицији и најбољем у нама.

– Љубави према сопственом народу, способности да ценимо његове врлине, да исправљамо његове мане и да дамо све од себе да свака следећа генерација буде боља од оне претходне, али вредна понављања и сећања. Данас у Карловачкој гимназији имам велико задовољство да тамо где сам провео најлепши део своје DUS_2378младости видим да су они који су овде иза нас само бољи, лепши, паметнији, вреднији него што смо ми били и да је будућност нашег народа у овом важном, великом просветном објекту, свакако сачувана и унапређена. Бити у Светосавкој академији јесте велика част и привилегија и сав наш народ данас се сећа какви би ми заправо требало да будемо и зна у ком правцу треба да идемо, рекао је министар Вулин и нагласио да идући стазама Светог Саве, идући стазама нашег народа, не можемо да погрешимо.

Извор:Позитивне вести, СПЦ, Министарство просвете науке и технолошког развоја и Министарство одбране

Фото:Позитивне вести, СПЦ, МПН и МО