Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

„Косово је наш Јерусалим“

Београд: „Косово је наш Јерусалим“, рекао је Дачић на конференцији којом се обележава јубилеј 25 година дипломатских односа Србије и Израела. Односи Србије и Израела данас су на добром колосеку, уз све већу економску размену и све више израелских инвестиција у Србији, поручено је данас са обележавања 25 година дипломатских односа Србије и Израела.Kosovo je nas Jerusalim 16 12 2017

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да Србија изузетно цени принципијелни став Израела о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, што се, како је додао, позитивно рефлектује на наше односе.

Он је навео да је богата традиција српско-јеврејског пријатељства које је одолевало највећим историјским изазовима са којима су се оба народа сусретала, те да смо усмерени ка даљем јачању односа и сарадње.

Дачић је поручио да о добрим односима сведоче све развијенији политички дијалог, интензивнија економска сарадња и присуство израелских инвестиција у Србији, као и све разноврснија сарадња у културно-просветној, научно-технолошкој, туристичкој и другим областима.

Подсетио је да је крајем 2014. године реализована прва посета на нивоу премијера у историји односа две државе када је актуелни председник, тада премијер, Александар Вучић посетио Израел.

„За наше билатералне односе се може рећи да су на добром колосеку са перспективом да буду још квалитетнији и садржајнији“, подвукао је Дачић и додао да два министарства већ годинама добро сарађују и одржавају редован дијалог.

У лично име, Дачић је додао да је била грешка што су дипломатски односи са Израелом били прекинути у време бивше Југославије.

„Нажалост, требало је да Југославија пропадне, да ми обновимо дипломатске односе. Али то можда и најбоље говори о специфичном односу српског народа у оквиру бише Југославије према држави Израел и јеврејском народу“, рекао је он.

Домаћин скупа, амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам истакла је да данас Србија и Израел имају отворене канале и веома богат политички дијалог и покушаваку да подигну политичку агенду на највиши ниво за добробит обе земље.

Она је указала да економска размена две земље расте, уз све већи број израелских инвеститора у Србији, већи број туриста и културну размену.

Истакла је да су односи Србије и Израела прошли кроз светле и тамне периоде са тренуцима солидарности, неразумевања и политичких разлика.

„Био је ту и дуг период прекида у дипломатским односима, али топла осећања која два народа деле су се одржала и данас слвимо 25 год дипломатских односа“, подвукла је она.

Амбасадорка је захвалила свима у Србији који, како је рекла, подржавају Израел и јеврејски народ.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да питање признања Јерусалима од стране САД за главни град Израела неће имати реакцију Србије, јер, како је истакао, изјашњавање Србије не би помогло да се то питање реши.

„Ова одлука неће имати реакцију са наше стране“, рекао је Дачић на питања новинара како ће се Србија односити према питању Јерусалима и позива председника САД Доналда Трампа да и остале земље следе пример Вашингтона и прогласе тај град главним градом Израела.

Шеф српске дипломатије каже да проблем између Израела и Палестине дуго траје и да би свака одлука изазвала различите реакције.

Дачић истиче да је питање Јерусалима „осетљиво питање“, наводећи да се сви проблеми морају решавати кроз дијалог и на миран начин.

Извор: Новости