Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Отворен 45 ФЕСТ Млечним путем

Београд: 45 ФЕСТ је отворен премијерним приказивањем филма Емира Кустурице „На млечном путу„ пред препуном двораном Сава Центра.

IMG_6710

ФЕСТ је отворила позната италијанска глумица Моника Белучи која је дошла право са Млечног пута у Београд речима „Драги Београде фестивал је отворен„.

„Желим да вам кажем да ми је велико задовољство што сам претходних четири године провела у Србији и учествовала на овом пројектом са сјајним редитељем Емиром Кустурицом. Ово је за мене изузетно искуство.

Она је, потом на енглеском, захвалила Србији на љубави, топлој атмосфери и лепоти на које је наишла током свог боравка и снимања филма.

IMG_6755

Претходно су додељене награда „Београдски победник” српском глумцу и редитељу Љубиши Самарџићу за изузетан допринос филмској уметности и шпанском редитељу Карлосу Саури за досадашње стваралаштво.

У име Самарџића признање је из руку уметничког директора Феста Југослава Пантелића примила секретарка за културу града Београда Ивона Јевтић.

„Победник за победника. Молим вас за велики аплауз да Љубиша Самарџић изађе као победник из највеће борбе, борбе за живот”, рекла је Јевтић.

IMG_20170224_201504 IMG_20170224_201508

Великом мајстору лепоте форми, који је под Франковом влашћу снимао политички ангажоване филмове и постао и остао један од најцењенијих филмских мајстора, Саури награду „Београдски победник” такође је уручио Пантелић.

IMG_20170224_202522Извините што не говорим српски језик. То је веома леп језик, али и тежак”, рекао је Саура примајући награду и захвалио свима што су га се сетили, изразивши наду да ће имати прилику поново да дође у Београд.

„Снимио сам 40 филмова, имам седморо деце и што се мене тиче мој живот је испуњен”, додао је шпански редитељ.

У Главном такмичарском биће приказано 15 филмова из Хрватске, Грчке, Русије, Холандије, Ирака, Словеније, Ирана, Израела, Чешке, Италије, Француске и Исланда, док у националној селекцији „Српски филм”, публику очекује седам остварења, међу којима два премијерно „Реквијем за Госпођу Ј.„ Бојана Вулетића и „Афтерпартy” Луке Бурсаћа.

IMG_20170224_202957IMG_6739Трећи такмичарски програм „Границе”, посвећен арт хаусу и субверзивним филмовима, обухватиће осам остварења која, према речима селектора Младена Ђорђевића, показују „брисање граница између документарног и играног филма”. На програму ће се наћи и филмови Тома Форда, Пола Верховена, Пабла Лорена, Анг Лија, Вернера Херцога, Вима Вендерса, Гзавијеа Долана, Фернанда Труеба, Џима Шеридана, Ашгара Фархадија, Мартина Скорсезеа, а очекује се долазак око 40 гостију.

IMG_6762После филма уприличен је свечани пријем за учеснике филма и званице где смо успели да на кратко интевјуишемо Кустурицу и поставимо му једно кратко питање везано за разлоге напуштање света и прелазак у монаштво главног лика Косте (Емир Кустурица) услед трагично прекинуте љубави са Невјестом (Моника Белучи). Кустирица је то прокоментарисао овако:„Људи се монаше из љубави али не само према Богу који је љубав и  отелотворење те љубави„.

Извор: Позитивне вести/Танјуг