Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Производи српске војне индустрије звезде Сајма наоружања у Абу Дабију

Абу Даби: У главном граду Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију  се одржава 13. међународна изложба наоружања и војне опреме IDEX 2017, на којој своје капацитете представљају српске компаније Југоимпорт СДПР, Слобода, Прва петолетка, Застава оружје, Крушик и Борбени сложени системи.

Vojna industrija sajam 23 2 2017У Абу Дабију премијерно су приказaнa четири нова производа одбрамбене индустрије Србије, којa су изазвалa велико интересовање већ првог дана Сајма IDEX 2017. Један од њих је артиљеријска ракета са корекцијом путање Шумадија, домета 300 километара, намењена за лансирање са вишецевног лансера ракета. Представљен је и беспилотни хеликоптер за осматрање и борбена дејства Стршљен, са аутономијом лета од пет сати када је у питању осматрање, а два и по сата када је реч о борбеним дејствима. Изузетну пажњу посетилаца изазвало је вишенаменско оклопно возило Милош, намењено за извиђачка, патролна и специјална дејства и заштићено од дејстава противтенковских мина, са погоном на сва четири точка. Новитет је и артиљеријска ракета Град, домета 52 километра, у калибру 122 милиметра.

Штанд Југоимпорт СДПР-а надмашио је досадашња издања и по величини и по  броју и значају експоната. Осим стандардних производа наших предузећа као што су разне врсте стрељачког наоружања, све врста малокалибарске, средње и крупнокалибарске муниције и компонената, невођених и вођених ракета, система АЛАС, оптике и оптоелектронике, по први пут су у природној величини изложени  самоходна хаубица Нора 155мм и оклопно возило 8×8 Лазар.

У Абу Дабију борави и делегација Министарства одбране коју предводи помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.
Vojna industrija sajam 23 2 2017 2
„Тржиште Уједињених Арапских Емирата је једно од кључних за одбрамбену индустрију Србије, и на њему тренутно имамо  активних  уговора у вредности од око 220 милиона долара. Оружане снаге и одбрамбена индустрија УАЕ су такође стратешки партнер у развоју више типова софистицираног наоружања које треба да значајно унапреди оперативне способности Војске Србије и наш извозни потенцијал. У току су разговори који треба да резултирају потписивањем нових уговора, како за испоруке стандардног оружја и муниције из наше одбрамбене индустрије, тако и отварањем нових пројеката заједничког развоја“, изјавио је помоћник министра Милорадовић.

Српска делегација данас се састала са командантом војног ваздухопловства УАЕ генерал – мајором Ибрахимом Насером Ал Алавијем са којим је разматрана текућа сарадња двају ваздухопловстава и прогрес пројеката вођеног ваздухопловног наоружања, које партнерски развијају наше две  индустрије, као и планови за нове типове оружја и летелица који су у припреми. Одржан је и састанак са копредседавајућим комисије за војноекономску сарадњу између Министарства одбране Републике Србије и Генералштаба УАЕ бригадним генералом Вахидом Ал Закијем на тему текућих и нових пројеката и уговора.

На Сајму IDEX 2017 према најавама организатора учествоваће више од 1200 компанија из 57 земаља. Наш штанд је већ првог дана изазвао велико интересовање и посетио га је низ страних делегација.

Извпр: Министарство одбране Републике Србије