Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Невероватни снимци Најбољих фотографа дивљине

Поларни медведи који се шетају око напуштене куће, магични смрчак на Олимпу и последњи тренуци планинске гориле, само су неке од победничких радова на такмичењу за Најбољег фотографа дивљине за 2022. годину (Wildlife Photographer of the Year).

fe0ffmgxwaee2xq

Част да добије толико жељену награду и велику титулу Најбољег фотографа дивљине за 2022. годину припала је Американки Карин Ајгнер за фотографију под називом „The big buzz“. На награђеној фотографији забележен је тренутак устрепталих мушких примерака пустињстих тексашких пчела, главних опрашивача кактуса, како покушавају да се паре са једном женком ухваћеном у клупко.

Роз Кидман Кокс, председавајућа жирија, описала је да крупни план клупка пчела изгледа као да се „докотрљао право у фотографију“. Крупан план који је Ајгерова забележила приказује сав очај ове врсте којој прети изумирање због климатских промена, пестицида и губитка станишта, додаје се у саопштењу жирија. Иначе, она је тек пета жена којој је припала ова значајна награда у педесетосмогодишњој историји такмичења, саопштили су организатори.

fe0jug2wyaaubpb

Директор лондонског Природњачког музеја, Даг Гур, похвалио је фотографе што су понудили „незаборавне увиде у животе дивљих врста, уватили непознате детаље, фасцинантно понашање и приказ климатских промена и кризе биодиверзитета“.

Избор за Најбољег фотографа дивљине организује Природњачки музеј у Лондону где ће фотографије бити изложене до краја недеље.

Извор: РТС