Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Научници из целог света у Београд – СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ОСНОВНИМ НАУКАМА И ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ

Београд: Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју биће одржана у  Београду од 20-22. септембра, а током четири дана више од 60 научника из целог света представиће напреднdr-nebojsa-neskovic-prof-vladimir-kostic-dr-aleksandar-jovic-prof-goran-milasinovic_najava-svetske-konferencije-o-osnovnim-naukama-i-odrzivom-razvojuа основна истраживања у математици, физици, хемији и биологији, везе основних наука са другим наукама, иновацијама, инжењерством, енергетским технологијама, деловањем на климу и заштитом околине, као и доприноси основних наука медицини, здрављу, осигурању воде и хране и напредном образовању.

Током четири дана трајања Конференције биће одржано 18 сесија са 68 излагања, док ће специјална сесија бити посвећена последњем извештају Римског клуба – Границе и изнад.

„Српска академија науке и уметности има огромно задовољство што је у групи организатора Конференције, на којој ћемо имати и наше научнике. Кад је наука у питању, Србија је према неким достигнућима на 56. месту у свету, што је добро, а упркос свему шта је она прошла, још увек постоји виталност коју не бисмо смели да потценимо и то ће се видети на предавањима и наших и научника из дијаспоре. Биће то прилика да на неки начин измеримо и у којим правцима даље треба да се развијамо“, каже Владимир Костић, председник Српске академије науке и уметности.

Кроз Конференцију ће бити важно повезивање националних, регионалних и глобалних научних институција са циљем да се интензивира њихова комуникација и међусобна сарадња, као и усмеравање националних научних институција на заједничку израду предлога стратегија основних истраживања и одговарајућих инвестиционих планова за владе њихових земаља.

„Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју у Београду треба да прикаже да основна истраживања представљају почетну карику у ланцу истраживања и развоја, који само као целина може да учини природу и друштво одрживим. Истовремено, и да образовање у основним наукама на свим нивоима развија код ученика знатижељу, храброст, креативност и истрајност, и тако знатно доприноси правилном развоју њихових личности и њиховом формирању као независних и одговорних грађана“, истакао је др Небојша Нешковић, копредседник Програмског одбора Конференције.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја пружило је подршкзу организацији ове значајне Конференције.

„Овај догађај је својеврстан подстрек и одавање признања науци у Србији, нашим истраживачима и свему ономе што на годишњем нивоу произведу као резултат свог научноистраживачког рада. Посебан допринос Конференције је што ће омогућити нашим научницима да уживо чују престижна имена светске научне заједнице“, нагласио је др Александар Јовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије

Комисија РС за сарадњу са Унеском  је од почетка пружала подршку организацији Конференције.

„Унеско, као специјализована агнеција УН за културу, науку и образовање придаје посебан значај учешћу младих у науци, а нарочито младих жена. Због тога је на предлог Комисије у агенду Конференције укључена секција постера са три сесије, а ауторке постера биће девет наших младих научница награђених у оквиру Националног програма “За жене у науци”. Овај програм представља пример успешне сарадње компанија „Лореал Балкан“, Комисије Србије за сарадњу са Унеском и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Присутни ће имати прилику да се током трајања Конференције више информишу о научноистраживачком раду и будућим научним плановима ауторки, што потенцијално отвора нове могућности за даљу сарадњу, као и њихово усавршавање”, објаснио је проф. Горан Милашиновић, председник Комисије Србије за сарадњу са Унеском.

У оквиру Конференције биће представљене две изложбе: Матице српске – о њеним прошлим и садашњим активностима, и компаније „Лореал“ – о програму одрживог развоја „Лореал за будућност“ ( L’Oréal for the Future). Програм представља пример трансформације бизниса како би се поштовао концепт „границе раста“ заснован на науци и научним истраживањима.

Извор: организатор Конференције