Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

нови “Ријалити“ : Повратак на село

Србија: Епидемија коронавируса подстакла је многе да размотре могућност напуштања градске средине и искористе предности природе, што би свакако довело до оживљавања села. Међутим, поједини крајеви су и пре ковида-19 били привлачни за живот због погодности које имају, али и близине граду.

untitled-seloПре девет година Миливоје Виторовић одлучио је да се из Ужица досели у Рупељево, које је недалеко од Пожеге. Купио је и обновио напуштено сеоско домаћинство и удахнуо му живот.

„По мени здравији неки живот нуди се у селу и нормалније мало и све је у неку руку сигурније“, каже Миливоје Виторовић.

Доктор ветеринарске медицине Вељко Милчановић остао је трајно везан за породично имање, а поред посла и у граду, не занемарује обавезе које су саставни део живота на селу.

„Само иза рада стоје резултати, стоје успеси, све друго је празна прича. Па и на селу, на селу мора да се ради, али је лепо и живети и радити. Поготово кад има људи, кад има дружења. Ту смо јуче, прекјуче радили силажу, 10-15 људи, занимљиво. Јес да се доста ради, али је занимљиво“, прича Милчановић.

У појединим домаћинствима обнављају кровове, а за Живорада Диковића то је гарант да ће село и даље живети. Он каже да је све је више повратника из градова.

148_z4qorhn3fm_xl_th_off„Једно сто година је кровна конструкција, па одлучили смо да је променимо, уз помоћ деце и супруге. Овде живимо, деца су у Београду, али долазе да проведу викенде овде“, испричао је Диковић.

Захваљујући томе, обнављају се и објекти који имају значај за село. А свечаност поводом таквих тренутака не може да прође без трубача.

После 35 година дом у Рупељеву добио је кров. У једном делу објекта ускоро ће заживети производња, као део пословног простора. Док ће у другом делу житељи разматрати даљи развој и будућност овог села.

Извор: РТС