Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Ријалити терају у ноћ

Београд: Ријалити програмима у Србији можда ће ускоро коначно одзвонити. Савет Регуларног тела за електронске медије (РЕМ) одлучио је да покрене израду правилника којим ће бити предвиђена обавезујућа одредба за ограничено емитовање искључиво у термину од 23 часа до шест сати ујутро.

untitled-rijaliti

Овакву одлуку потврдио је и члан Савета Слободан Цвејић који је истакао да ће РЕМ поднети кривичну пријаву против осуђиваног момка с асфалта Кристијана Голубовића због претњи смрћу упућених старлети Станији Добројевић које је изрекао у програму и покренути поступак против телевизије Пинк која је то емитовала. Закон као санкцију емитеру наводи опомену, упозорење, забрану емитовања конкретног програма или одузимање дозволе за емитовање.

Цвејић је објаснио да је Савет РЕМ на његов и предлог чланица Јудите Поповић и Вишње Аранђеловић покренуо израду правилника о емитовању „ријалитија присилног окружења“.

Од 23 до шест сати

– Такав правилник је обавезујући и подразумева да се ријалити емитује у термину од 23 часа увече до шест сати ујутро. После тога нацрт правилника иде на мишљење Министарству, па на јавну расправу. Међутим, ни мишљење министарства ни јавна расправа нису обавезујући, па верујемо да ће правилник бити усвојен у оном облику у ком га изради РЕМ – навео је Цвејић.

Социолог Ратко Божовић за „Вести“ истиче да је медијска сцена у Србији одавно загазила у дубоку мочвару из које је тешко изаћи.

– Ипак, никада није касно да се лоша пракса прекине. Добар је сваки тренутак да се ријалити програми препуни насиља и неморалног понашања забране у ударним терминима када могу да их гледају и деца. Сваки мозак поштеђен тортуре коју такви садржаји приређују је вредан пажње. Зато мислим да би таква забрана коначно значила и крај огромног утицаја који тренутно ријалити звезде имају – истиче Божовић.

Млади главне жртве

Како објашњава, ријалити програм се агресивно пласира кроз све медије.

– Уколико не гледате ријалити на телевизији, и даље се нисте спасли. Ријалити ће до вас доћи кроз дневну штампу која свакодневно извештава о свим скандалима који се дешавају у програму, кроз друштвене мреже где се такође промовишу учесници ријалитија… Дакле користе се сви комуникациони канали и немогуће је да те информације не пронађу пут до вас колико год од њих бежали. Млади онда виде на тим мрежама како раскошно живи нека ријалити звезда прослављена насиљем или порнографијом и помисле да је то прави пут и за њих – објаснио је Божовић и закључио да тако тонемо у неморал и дубиозу као друштво у целини и да ћемо све теже изаћи из тог обрасца што више време пролази.

Дуга борба

Подсећања ради, још 2015. године РЕМ је издао необавезујућу препоруку да се ријалити програм емитује само у вечерњим часовима. Онда је у мају ове године РЕМ тесном већином од пет према четири гласа одбио да одлучује о предлогу којим би се ријалити програм обавезно ограничио на ноћни термин.

У ЕУ плати, па гледај

Црногорска Агенција за електронске медије већ је увела правилник по ком ријалити програми могу да се емитују искључиво између 23 часа и шест сати ујутро. То је учињено и у БиХ.

У земљама ЕУ ријалити програми не могу се емитовати на каналима с националном фреквенцијом, већ искључиво на кабловским каналима који се посебно доплаћују. Слободан Цвејић сматра да би такво уређење дало резултате, те би популарност ријалитија значајно опала.

Замка за сиротињу

Психијатар Јован Марић за „Вести“ објашњава да је популарност ријалитија сложен феномен.

– Сваки човек у себи чува и неки агресивни део који се храни и постаје снажнији управо посматрањем оваквих програма који нам поручују да је то понашање у реду, чим је дозвољено на телевизији. С друге стране, имају низак стандард живота, па уместо лепих садржаја попут биоскопа, концерата, позоришта, брзо преко телевизије бивају увучени у ријалити замку. Гледаоци су сад већ навикнути на огромну количину агресије, неморалног понашања, свађа и свега што ријалити носи, а лествица се сваке године помера. Први ријалити програми су изазивали шок јер су се неки учесници пољубили, а данас не изазивају реакцију ни кад се некоме прети смрћу. Да би се одржала гледаност, организатори морају да понуде све више, а онда и друштво тоне све дубље – закључио је Марић.

Извор: Вести Онлине