Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Нових 40 година за ХЕ Ђердап I

Кладово:На Ђердапу 1 пуштен је у рад и пети обновљени агрегат. Највећа хидроелектрана у Европи, после модернизације, моћи ће да ради још 40 година а такође повећава и снагу за 180 мегавата, што је једнако производњи две зворничке хидроелектране.

Хидроелектрана „Ђердап 1“, код Кладова у пуном капацитету ради од 1972. и произвела је струје у вредости од 14 милијарди евра. Када се заврши и последњи, шести, агрегат биће – кажу – као нова. Већ се раде и планови санације хидроелектране „Ђердап 2“ код Неготина.

abok9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtkrbn01eqv8vn2zjmmu1y2nhmdixmguzmjvmzwy4mtq5odfmmdvkowyuanblz5gtas0c5acbaae

„Ђердап 2 и Ђердап 1 и цео хидросектор Србије је веома важан за ЕПС. Дакле, ми из хидросектора производимо једну трећину електричне енергије“, каже Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

ЕПС обнову ђердапских хидроелектрана ради са руском компанијом „Силовије машини“. Инсистира се на убрзавању рокова.

„Све ревитализације и санирање Ђердапа иду по плану, нема никаквих застоја. Има размишљања, односно побољшања заједничких активности“, каже Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији.

„Ако узмете у обзир да само један агрегат годишње направи између 40 и 50 милиона евра, онда знате колико вреди сваки дан. И онда ћемо врло строго контролисати ‘Силовије машини’“, рекао је министар Александар Антић и додао да се нада да ће уз подршку амбасадора и шести агрегат бити урађен у рекордном времену.

Ђердапске хидролетране су заједнички српско-румунски објекат, па се сви послови усклађују са суседима.

Извор: РТС