Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Црна Гора почиње да кажњава рад недељом

Подгорица: Нове одредбе црногорског Закона о унутршњој трговини ступају средином месеца на снагу, а прва нерадна недеља у црногорским продавницама биће 20 октобра, саопштила је тамошња Управа за инспекцијске послове. Ко се оглуши о ту одредбу закона и настави да ради недељом, следи му новчана казна и привремено затварање продајног објекта.

zatvorena-radnjeУ саопштењу се подсећа да сви привредне субјекте који се баве трговином на велико и на мало подлежу прописаној одредби члана 35а Закона о унутрашњој трговини, чија примена ступа на снагу од 14. октобра, што практично значи да је прва нерадна недеља је 20. октобар, преноси РТЦГ.

Трговина на велико и трговина на мало, како су појаснили, не може да се обавља недељом и у дане државних и других празника одређеним законом којим се уређују државни и други празници.

Законској одредби о нерадној недељи не подлежу апотеке, пекаре, цвећаре, сувенирнице, киосци, продавнице средстава за заштиту биља или погребне опреме, бензинске пумпе и продавнице у оквиру њих, пијаце, штандови, тезге, витрине и аутомати изван пијаца и покретне продавнице.

Како се наводи, изузете су и продавнице, киосци и аутомати смештени унутар затворених подручја аутобуских и железничких станица, аеродрома и лука, штандови и киосци у којима се продаје роба за време одржавања приредби, фестивала и манифестација, сајмова и за време јавног приказивања филмова, складишта за трговину на велико.

У саопштењу се упозорава и апелује на све привредне субјекте, на које се односи прописано ограничење, да поштују обавезу, како би избегли новчане казне и привремено затварање.

Извор:РТС