Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Краљ Орбан: Људи се рађају или као мушкарци или као жене

Будимпешта/Мађарска:Мађарски премијер Виктор Орбан иницирао је забрану студија о роду на мађарским Универзитетима, наводећи да се људи рађају или као мушкарци или као жене, што је изазвало бурне реакције универзитета.

„Став Владе је да се људи рађају или као мушкарци или као жене. И ми не сматрамо да је прихватљиво да разговарамо о друштвено – конструисаним родовима, већ о биолошким половима“, рекао је Орбанов портпарол за Си-Ен-Ен.

Виктор Орбан (архивска фотографија)

Прошлог петка мађарска влада је издала декрет којим се укида акредитација и финансирање програма који се баве студијама рода на два мађарска Универзитета.

Централни европски Универзитет из Будимпеште огласио се тим поводом наводећи да Влада није дала јавно објашњење за укидање тих програма на мастер и докторским студијама.

„У знак солидарности са мађарским колегама, противимо се овим последњим нарушавањем академске аутономије у држави“, наводи се у саопштењу Одељења за студије рода тог Универзитета.

Како преноси Си-Ен-Ен, та забрана и није у потпуности успешна јер Централни европски Универзитет има програме рода на универзитетима у САД где ће наставити да се одвијају.

Из прес-службе мађарске владе саопштено је да ће студенти који су већ започели те студије моћи да их заврше.

Извор:РТС