Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

ШВАЈЦАРСКА НАМЕНИЛА 100 МИЛИОНА ФРАНАКА ПОДРШКЕ СРБИЈИ

БЕРН, 22. јун 2018 – Швајцарска је за подршку Србији од 2018. до 2021. године определила 100 милиона франака, а средства ће највећим делом бити усмерена на економски развој и повећање запошљавања, саопштено је данас на састанку министра за иновације и технолошки развој, Ненада Поповића, и швајцарског министра привреде, образовања и истраживања, Јохана Шнајдера-Амана.

nenad-popovic-snajder-aman-svajcarska-2206-2018-1Поповић је указао да Србија и Швајцарска имају изванредну сарадњу у области иновација. „Швајцарска је пуно помогла Србији у изградњи наше иновационе инфраструктуре. Захвални смо нашим швајцарским партнерима за пружену материјалну помоћ, а посебно за помоћ у знању које нам је неопходно за успостављање најбољег модела за развој иновација у Србији“, истакао је Поповић.

Он је поручио да се Србија угледа на Швајцарску у изградњи економије вођене иновацијама. „Швајцарска је глобални лидер у развоју иновација. У будућности желимо да остваримо још чвршћу сарадњу која подразумева размену експерата и знања, као и заједничке пројекте у истраживањима, дигитализацији и развоју нових технологија“, рекао је Поповић.

nenad-popovic-snajder-amana-svajcarska-2206-2018-2Он је швајцарском колеги представио програм за подршку отварања регионалних иновационих стартап центара широм Србије. „Србија гради два најмодернија иновациона и научно-технолошка парка у Новом Саду и Нишу, а започет је и пројекат изградње бројних стартап центара у регионима Србије. Позивамо наше швајцарске партнере да нам експертским знањима помогну у подизању капацитета ових центара, као што су то урадили у Научно-технолошком парку у Београду“, нагласио је Поповић.

Швајцарски министар Шнајдер-Аман истакао је да су Србија и Швајцарска две пријатељске земље које остварују сарадњу на многим пољима. Он је истакао да 570 швајцарских компанија тренутно послује у Србији и да оне запошљавају преко 11.000 љ уди. Шнајдер-Аман је изразио задовољство због успостављања програма дуалног образовања у Србији, истакавши да је захваљући дуалном образовању Швајцарска данас једна од економски најразвијенијих земаља света.

Министар Шнајдер-Аман похвалио је напоре Владе Републике Србије усмерене ка развоју иновационог предузетништва у Србији, истакавши да развој предузетништва заузима важно место у новој стратегији развоја односа Швајцарске и Србије коју је недавно промовисала швајцарска влада.

Током званичне посете Швајцарској министар Поповић је посетио швајцарску агенцију за промоцију иновација Иносвис. У разговору са руководиоцима ове државне агенције истакнута је спремност обе стране да се у будућности оствари чвршћа сарадња у промовисању иновација, јачању везе између академских институција и потреба тржишта, као и кроз умрежавање, обуке и тренинге.

Извор:Министарство за иновације