Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

После 37 година „Војаџер 1“ упалио потиснике!

NASA:Сонда „Војаџер 1“, најдаљи објекат од Земље који је људска рука направила, укључила је потиснике први пут после 37 година. Тим потезом сонди ће бити продужен живот за три године.

Vojager 2 12 2017

Научници из Насе послали су наредбе свемирској летелици да упали четири потисника како би установили њену способност да се креће помоћу десетомилисекундних пулсева.

Након слања, командама је било потребно 19 часова и 35 минута да стигну до „Војаџера 1“, а онда су научници морали још толико да чекају да би видели да ли је сонда реаговала.

И јесте, после скоро четири деценије „спавања“.

Да све буде још импресивније, слање сигнала било је само по себи велики изазов, јер „Војаџер 1“ користи програме који више нису у употреби, па су научници морали додатно да се помуче.

Успевајући да покрену помоћне потиснике, који су последњи пут коришћени 1980 године када је сонда пролазила поред Сатурна, инжењери сматрају да ће „Војаџер 1“ моћи још две до три године да шаље податке пре него што се потпуно угаси.

Сонда „Војаџер 1“ једно је од највећих достигнућа у испитивању свемира и заувек је променила астрономију, истражујући и шаљући вредне информације о међузвезданом простору.

Тренутно је од Земље удаљена скоро 21 милијарду километара.

Извор: РТС