Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Домаћинско управљање природним ресурсима

Београд: У Министарству државне управе и локалне самоуправе презентовани су резултати Управљање природним ресурсима и енергетска ефикасност у Националном парку Копаоник. Домаћин састанка је био г.Саша Могић, в.д. помоћника министра задуженог за локалну самоуправу док су презентацију припремили Горан Лазић технички директор и Љубиша Базић ИТ менаџер MK Mountain Resort-a.

Domaćinsko uptravljanje resursima Kopaonik MDULS 28 3 2017

Повод за састанак су били светски резултати које је компанија МК група остварила у жељи да домаћински управља природним ресурсима у Националном парку Копаоник али и жељом да другима послужи као добар пример. Све је почело са енергетском ефикасношћу,наставило са спознајом и употребом огромних неискоришћених природних богатстава Копаоника а завршило са екологијом. Поред домаћинске управе ресурсима циљ је био и смањење трошкова за енергенте и воду.

Два најбоља резултата која би вредело издвојити су:

  1. смањење употребе мазута за грејање за око 55% а тиме и емисије CO2 иако су значајно повећани смештајни капацитети.
  2. откривање налазишта артешке воде која је анализом у сертификованој лабораторији декларисана као вода екстра квалитета за пиће али и као лековита.

Енергетска ефикасност је постигнута помоћу измењивача топлоте и топлотних пумпи док је вода добијена бушотинама на преко 100м на простору Националног парка пребогатом најчистијом водом. Посебан успех исказује чињеница да је инвестиција у истраживање воде исплаћена за свега 6 месеци.

Са друге стране Копаоник пати од недостатка исправне воде за пиће. Људи користе из градског водовода само техничку воду која није за пиће. Градска вода се производи у фабрици воде подно центра Копаоника која сакупља површинску воду,филтрира је и хемијски третира. Још већи проблем је нерешена канализација која се слива у потоке а они даље загађују реку Ибар.Најгора ситуација је у викенд „дивљем“ насељу у близини скијалишта у којем више хиљада кућа немају решену ни воду ни канализацију.

Domaćinsko uptravljanje resursima Kopaonik MDULS 28 3 2017 2

Апсурд је да Копаоник лежи на бројним изворима чисте воде што говоре и бројни називи које сваки скијаш може уочити попут Марине воде,мало језеро…а да људи користе техничку воду.

Интересовање за сјајне резултате поред Минстарства државне управе и локалне самоуправе исказало је и Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Министарство државне управе и локалне самоуправе је вољно да помогне да и друга Министарства и локалне самоуправе чују за овај светли пример.

Учесници се надају да ће се едукацији домаћинским управљањем ресурсима придружити и Министарство рударства и енергетике,туризма и остале државне и приватне организације које мисле о својом будућности а пре свега о очувању богатсва Србије за своју децу и будуће генерације.

Извор: Позитивне вести