Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Велики снег у Хиландару

Света Гора: У српском Манастиру Хиландар је пало преко 40цм снега што се није десило у последњих 20 година, према казивању хиландарских монаха.

Hilandar sneg 0Снег је падао од прошле недеље па све до четвртка ујутро када је прешао у суснежицу и кишу. На појединим местима је направио и велике сметове а највећи проблем је направио на путевима који су веза са светом.

Најкритичније је било на земљаном путу Хиландар – лука Јованица који је био завејан од понедљка до четвртка. Поклоници нису могли ни да дођу нити да оду из Хиландара. Ипак уз Божију помоћ и Пресвете Богородице, којој је Света Гора дата на старање и бригу, пут је пробијен и људи су у четвртак отишли својим кућама.Hilandar sneg 1

Никакву штету Манастир није претрпео, а поклоници су ово доживели као велики дар да још неки дан више остану у нашој великој Светињи.Енергената и хране је било у довољним количинама и ништа није недостајало. Монасима је чак и одговарала ова привремена „изолованост“ од света како би се још више посветили молитви у радосним данима после Божића.

Hilandar sneg 3

Оно што треба истаћи као проблем су грaђевинске машине које су могле да помогну у пробијању снега а нису јер су имале истрошене гуме и остале су завејане! Машине су врло важне за Манастир јер служе за одржавање и прављење нових путева. Искористили би прилику да позовемо фирме да се јаве и да Хиландару набаве гуме за тешке машине.

Са друге стране Хиландару у пролеће често недостаје новца за сечу и припрему дрва за предстојећу зиму тако да би им и то значило.

Иначе обнова Манастира после пожара 2004.године иде добро и обновљено је око 80% оштећених површина.

Како после буре и невремена увек наступи сунце и лепо време тако је и данас на Светој Гори диван сунчани зимски дан. Снег се брзо топи, путеви су проходни и живот се враћа у нормалу.

Hilandar sneg 2 Hilandar sneg 6

Са лица места ваше Позитивне вести