Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Промоција туризма Косова и Метохије

Београд: Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић на промоцији резултата остварених у 2016. години у Туристичкој организацији Србије је изјавио да ће ове године бити остварен рекордан девизни прилив од туризма преко милијарду евра.

IMG_5735

Ова година је била једна од најуспешнијих и рекордних за српски туризам, оценио је Љајић на конференцији за новинаре истичући да је циљ да се и даље у наредном периоду ради на позиционирању Србије као озбиљне туристичке дестинације.

Министар туризма је додао да је у првих десет месеци 2016. остварен број ноћења туриста колико за целу прошлу годину.

Он је навео да је ове године реализовано 77 различитих инфраструктурних пројеката и да су у Србији организовани бројни међународни скупови и манифестације што између осталог, Србију сврстава у сам врх конгресног туризма.

Идуће године, како је казао, у фокусу ће бити Дунав а реализоваће се бројни пројекти. Жеља је да се сваки уложени динар врати туризму. У јануара ће како је најавио, за грађане бити подељено 60.000 ваучера за боравак у неком од туристичких места Србије. Такође ће се наставити и са привлачењем инвеститора који ће градити хотеле у Србији.

На питање нашег новинара шта Србија и ресорно Министарство ради на већој промоција Косова и Метохије као помало запостављење туристочке дестинације Минстар Љајић је одоговорио:

„Проблем је наша немогућност да потпуно контролишемо ситуацију на Косову и Метохији. Манастири на Косову и Метохији су део културних рута које ми нудимо на свим могућим сајмовима. То је огроман туристички потенцијал који желимо да искористимо уз сва ова објективна ограничења која имамо.„

На исто питање упућено директорки Туристичке организације Србије госпођи Марији Лабовић, уз дигресију да је пре неколико година Косово и Метохија једино било искључено из кампање 52 викенда у Србији што нам није било на част добили смо следећи одговор:

Ми смо сада представили Косово и Метохију у кампањи „52 викенда у Србији„. Потребно је изнаћи прави начин са туристичком привредом да се то и реализује. Треба истаћи да се ми бавимо само промоцијом туристички дестинација али не радимо организацију путовања и зато нам је потребна подршка туристичких агенција. Увек истичемо знаменитости Косова и Метохије поготово локалитете који су на Унесковој листи.

Ми ћемо свакако ставити прилично озбиљан акценат у 2017.години на верски туризам где ће свакако бити укључено и Косово и Метохија.  У 2017.години ћемо имати нашу амбасадорку туризма у Кини госпођу књижевницу Чен Дањан. Она ће доћи наменски да је водимо на Косово и Метохију.

У наставку промоције резултата директорка је изјавила да се нада да ће позитивни резутати бити настављени и 2017. године. Она је подсетила да је ове године број туриста повећан за за 12 одсто.

IMG_5742

Лабовић је подсетила и на истраживање које је реализовано међу страним туристима који су посетили нашу земљу, међу којима је 64 одсто испитаних рекло је да су одабрали да дођу баш у Србију захваљујући неком од видова онлајн кампање.

Око 33 одсто њих се за то определило због, како су рекли, доброг односа цене и квалитета, а 48 одсто је рекло да планира поново да дође.

У 2017. години емитивна тржишта биће Немачка, Русија, Велика Британија, земље бивше Југославије, земље у региону, рекла је Лабовић и додала да се захваљући укидању виза са Кином, очекује велико интересовање и туриста из Кине да посете Србију. Значајно ће бити и тржисте Емирата, као и Ирана, истакла је Лабовић.

Извор: Позитивне вести/Министарство трговине,туризма и телекомуникација