Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Права помоћ Србима на КиМ – Сунчана долина

Београд: После више од 16 година од бомбардовања Србије 1999. године коначно је светлост дана угледао један прави и први самоодрживи и свеобухватни пројекат Владе Републике Србије. У питању је пројекат Сунчана долина направљен са циљем повратка 1500 расељених Срба и неалбанаца на територију Косова и Метохије. У Палати Србије уз присуство представника Владе Републике Србије, Епархије рашко-призренске, представника локалне самоуправе, представника Срба у привременим институцијама самоуправе у Приштини и бројних пријатеља представљем је у последње време највреднији пројекат Владе Србије на Косову и Метохији.

Suncana dolina 31 5 2016

Тип поводом идејни творац пројекта директор Канцеларије за КиМ г. Марко Ђурић је изјавио: Данас је велики дан, данас је велики дан за Србе са Косова и Метохије, данас је велики за све оне Србе са Косова и Метохије који су пре 16 година протерани у Централну Србију, због тога што данас представљамо први пројекат након 16 година који удруженим снагама остварују Влада Републике Србије-Канцеалaрија за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска и српске локалне самоуправе на Косову и Метохији заједно са привременим институцијама у Приштини.

Овај пројекат има за циљ да омогући да 1500 људи који данас јесу протерани на подручије Централне Србије са својим породицама дођу да живе на Косову и Метохију у оне делове где је то безбедно, где ћемо за то заједничким радом и прегалаштвом створити услове и на тај начин променити ружну слику о томе да се 16 година након завршетка оружаних дејстава у смислу одрживог повратка вратило, према подацима УН мање од 2% људи, што је чак мање него међу Афричким племенима, народима и државама које немају никакву историју државотворности.

Тим поводом г.Ђурић се посебно захвалио Влади и народу НР Кини и свима онима у другим жељама који су исказали добру вољу да помогну попут Русије, свештенства, наших људи у емиграцији и наравно Републици Српској.

Окосница нашег пројекта биће  подршка која ће обезбедити Влада Републике Србије у сарадњи са Епархијом рашко-призренском.

Suncana dolina 31 5 2016 2Ово је историсјки искорак за повратак нашег народа на Косово и Метохију јер нико у претходних 16 година није нашим људима понудио одржив концепт повратка. До сада је било понуђено доста решења који су имали само једну димензију, кућу, посао или школу и амбуланту тј. само део оногао што је неопходно да једно насеље има.  Наша идеја и наш сан је да на северу Косва и Метохије створимо први српски кибуц и да људи живе у условима достојним живота у 21 веку.

За веома кратко време, за неколико недеља, ће бити положен и камен темељац  на локацији која је припремљена за градњу.

На крају освог обраћања г.Ђурић је позвао и комшије Албанце да подрже овај пројекат и да покажу ширину и величину и ако не могу да помогну, барем ћутке позитивно гледају на људе који су протерани и почети да се враћају на просторе на којима смо одувек живели.

Епископ рашко-призренски Теодосије је тим поводом изјавио: Ово је јединствен пример да су се сви удружили и удружили наше снаге да учинимо једно дело које је у функцији одрживости свега онога што вековима поседујемо на просторима Косова и Метохије. Он је истакао да је наручито важно да овим пројектом манифестујемо наше јединство и да показујемо да када смо заједно, удружени, можемо највише да постигнемо. Наш приоритет је да сачувамо нашу древну косовско-метохијску земљу, да сачувамо наше вековне светиње које смо наследили од наших светих владара, Архиепископа, да сачувамо присуство нашег народа на овим просторима.

Овај пројекат Сунчана долина је јасан показатељ да још имамо снаге и да ништа не заостајемо за нашим великим прецима који су дали свој допринос када је у питању Косово и Метохија. За СПЦ је приоритет да сачувамо наше присуство на Косову и Метохији у времену у којем живимо, да се покажемо достојни наших славних предака и имена које носимо. Надамо се да ће ово што је започето уз Божију помоћ и славу Божију бити и реализовано.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да је “Сунчана долина“ велики пројекат, највећи који држава спроводи јод од 90-тих година на територији КиМ. Ново стамбено насеље за повратнике ће бити модерно насеље са свим пратећим садржајима и добро повезаном путном инфраструктуром. У насељу ће осим 300 стамбених јединица бити изграђен и дечији вртић, амбуланта, тржни центар, спортски садржаји и црква.

Он је оценио и да је пројекат “Сунчана долина“ за разлику од других пројеката одржив јер подразумева упошљавање најмање једног члана повратничке породице.

“Са безбедносног аспекта повратничке породице знаће да им куће неће бити паљене, да се неће пуцати на њих…“, рекао је Тодосијевић додајући да ће пројекат покренути и грађевинску индустрију јер ће се запослити велики број људи.

Он је навео и да пројектом Србија показује да је Косово и Метохија њен саставни и неотуђиви део, те да је посвећена останку, опстанку и повратку српског народа.

Канцеларија Владе Србије а Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска Српске православне цркве и Општина Звечан потписали су 12. јула прошле године Споразум о изградњи насеља „Сунчана долина“ којим су створени услови за почетак реализације сасвим новог концепта повратка интерно расељених лица на Косово и Метохију.

Прво повратничко насеље овог типа, биће изграђено на северу Космета, у подножју древне немањићке тврђаве, на стратешки важној позицији између Косовске Митровице и Звечана.

Извор: Позитивне вести