Јавите нам! Желите нешто лепо и добро са свима да поделите?

Србија напредовала 32 места на листи Светске банке

Београд – На листи Светске банке по условима пословања за 2016. годину Србија заузима 59. место, од 189 земаља, што је напредак за 32 места у односу на прошлу годину. То је најбоља позиција у последњих девет година. Главни разлози који су довели до успона са претходно објављеног 91. места, јесу унапређење пословног регулаторног окружења, али и методолошке промене укључене у овогодишњи извештај.

Srbija napredovala za 32 mesta u Svetskoj banci 28 okt 2015„Наравно да постоји простор за даље унапређење и то првенствено у индикатору добијања грађевинских дозвола и плаћања пореза. Битно је решити проблем ненаплативих потраживања, рада судова и решавања несолвентности предузећа“, рекао је Томас Лубек, регионални менаџер Међународне финансијске корпорације (IFC) за Западни Балкан.

По условима за добијање грађевинских дозвола, забележен је скок са 186. на 139. место.

„Нова процедура за издавање грађевинских дозвола подразумева да поступак траје 28 дана, појефтињени су укупни трошкови, смањен је број процедура и убрзан је поступак издавања самих грађевинских дозвола“, каже Никола Миливојевић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Предузећима је олакшано плаћање пореза увођењем електронског система за пријаву и плаћање ПДВ-а и доприноса за социјално осигурање. Ипак, ту смо наjлошије позиционирани – и то на 143. месту.

„Треба смањити број процедура које свака компанија годишње треба да обави да би платила порезе. То је једна ствар. Друга – треба поједноставити правила зато што је данас потребно негде око 244 сата за попуњавање пореских пријава у Србији“, рекла је Ана Фиртел, извршна директорка Савета страних инвеститора.

Место на листи Светске банке којим се приказује лакоћа пословања у некој земљи, важан је сигнал за улагаче.

„Уколико се поправимо и будемо боље рангирани свакако да ће доћи до повећања инвестиција. То има смисла јер људи када размишљају о томе где да улажу свој новац желе да то ураде у оној пословној клими где није толико компликовано добити одређене дозволе“, каже Ана Трбовић, декан Факултета за економију, финансије и администрацију ФЕФА.

На унапређењу пословне климе највише је постигнуто у Европи и централној Азији.

На глобалној листи Сингапур је задржао прво место, а када говоримо о региону најбоље је позиционирана Македонија, која је на 12. месту по укупним условима пословања.

Међу првих 10 су и Нови Зеланд, Данска, Република Кореја, Хонгконг, Кина, Велика Британија, Сједињене Државе, Шведска, Норвешка и Финска

Избор: РТС